donderdag 25 december 2014

De basis van het Dash dieet


Wat is het Dash-dieet?
DASH is de nieuwste hype in de wereld van de diëten, althans in de Verenigde Staten en Canada. Alle medische instanties en voedingsautoriteiten zijn er vol lof over. En net zoals het wasmiddel met dezelfde naam doet het twee dingen in één keer: het verlaagt hoge bloeddruk en doet vermageren. Een woordje uitleg en tips voor het gebruik.

Aan de DASH-studie deden 400 mensen mee. Ze werden in drie groepen verdeeld.
De eerste groep at zoals ze dat gewoonlijk deed, een vet- en suikerrijke voeding dus. De tweede groep at precies hetzelfde, maar met veel fruit en groenten (en dus minder vet en suiker). De derde groep at volgens hetDash-dieet, dat wil zeggen vezelrijke granen, veel fruit en groenten, vetarme melkproducten, weinig en vooral onverzadigde vetten, en weinig suiker. Kortom, een perfect evenwichtige voeding. Ze werden ook flink aangepord om te bewegen!
Resultaat: de bloeddruk van de deelnemers van de laatste twee groepen was gedaald - die van de aanhangers van het Dash-dieet het sterkst - en dat al na twee weken. Ook de cholesterolwaarden waren gedaald, vooral die van de slechte cholesterol.
En ze waren natuurlijk ook gewicht kwijt. Uit een tweede studie, de DASH-natriumstudie, blijkt dat de positieve effecten nog groter zijn als het Dash-dieet gekoppeld wordt aan een beperkt zoutgebruik.

Dash-dieet: 6 tot 8 porties granen

Het Dash-dieet schrijft zes tot acht porties granen per dag voor, bij voorkeur volle granen. Voor Noord-Amerikanen is één portie = één sneebrood van 35 gr. of een halve kop (ongeveer 100 g) gekookte rijst of deegwaren van een andere graansoort.
Concreet komt 30 gr. ongekookte rijst of pasta overeen met 100 gr. gekookte rijst of pasta, omdat ze ongeveer twee keer hun gewicht in water opnemen.
Als u drie sneetjes brood eet (één bij elke maaltijd), moet u dat dus aanvullen met 500 gr. gekookte granen (of 150 gr. ongekookt). Dat is bij elke maaltijd een flinke portie van gemiddeld 165 gr. en dat zo drie keer per dag! U zult dus niet gauw honger hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten